Gradsko groblje

Povijest

Gradsko groblje unutar pulskih zidina

Do polovice 19. stoljeća pokapanja u gradu Puli obavljala su se unutar gradskih zidina. Kako bi se spriječilo širenje epidemije uzrokovane nehigijenskim uvjetima, zakapanja su se počela odvijati izvan gradskih zidina tek sredinom 19. stoljeća, a ideja potječe od Dr. Vincenza Benini-a iz 1799. Međutim, razvoj Pule, (Napoleonovo doba), donosi i promjenu administrativne obveze da isključivo crkva sahranjuje pokojnika, pa tako gradske vlasti postaju nadležne za tu djelatnost.

Monte Ghiro

Kako bi se higijensko zdravstveni uvjeti u gradu održali u dopuštenim, tada novopropisanim normama, 1846. donešena je odluka o gradnji novoga gradskog groblja, koje neće biti u središtu grada, već izvan njega. Za novu lokaciju izabrano je obližnje brdo Monte Ghiro (čit. monte giro; tal. brdo puhova), a sa prvim ukopima počelo se 1848. godine. Zanimljivo, lokalitet Monte Ghiro nakon Drugog svjetskog rata mijenja naziv u Zeleni brijeg, da bi se nakon 90-ih godina 20. stoljeća ponovo vratio izvorni naziv Monte Ghiro u inačici Monte Giro.

U godinama koje su uslijedile, Pula je doživljavala procvat zahvaljujući tome što je postala glavna Austrougarska ratna luka, pri čemu se broj stanovnika penjao na preko 42.000 civila i gotovo 17.000 vojnih osoba. Sukladno tome i činjenici da je stopa smrtnosti bila visoka, već 1910. godine dolazi do prvog proširenja groblja. Kasnije, 1934., 1985., i 90-ih godina 20. stoljeća izvršeno je još nekoliko proširenja, a jedno od zadnjih se događa upravo krajem 2019., s obzirom na nedostatak postojećeg kapaciteta groblja.

Kulturna baština

Pulsko gradsko groblje Monte Ghiro uza svoj središnji zid, sadrži grobnice od iznimne vrijednosti za grad Pulu jer su tamo pokopani pulski gradonačelnici iz obitelji Rizzi, te mnoge druge ugledne pulske obitelji. Uskoro bi i ovo groblje moglo dobiti status spomen groblja koje već diči Mornaričko groblje u Puli. (Na slici središnji dio starog dijela groblja)

Tehnički podaci

Trenutna površina: 75.000 m²
Površina najnovijeg proširenja: 5567 m²
Godina izgradnje: 1848.
Broj ukopanih: cca 90.000